Компютърен вирус засегна един от основните доставчици на Apple

Според TSMC проблемът може да изтрие до 257 млн. долара от приходите ѝ

06.08.2018 | 17:15 Редактор: Велислав Филипов
Компютърен вирус засегна един от основните доставчици на Apple

Базираната в Тайван компания TSMC, производител на чипове, съобщи, че компютърен вирус е засегнал дейността ѝ. Работата на TSMC е била възпрепятствана в петък вечерта и макар да се очаква нормалните производствени темпове скоро да се възстановят, то със сигурност забавянията в доставките ще окажат влияние на печалбата на компанията. Според TSMC проблемът може да изтрие до 257 млн. долара от приходите ѝ, пише Investor.bg.

Компанията не дава детайлна информация за вида на вируса. Тя отчита заразяването като резултат от „неправилни действия по време на софтуерна инсталация на нов инструмент“.

Според дружеството изтичане на конфиденциална информация няма.

TSMC е основният производител на процесорите за iPhone и iPad, продукти на Apple. Тя също е най-големият производител на чипове по поръчка, което включва и производството на такива, чийто дизайн е дело на компании като Qualcomm и Nvidia. 

TSMC се е опитала да въведе отново в нормални темпове производствените си процеси. По-голямата част от заразените системи са работели в неделя вечерта, като се очаква в понеделник темповете на работа да бъдат напълно възстановени.

Скоро от TSMC ще дадат информация на клиентите кога могат да очакват забавените си поръчки.

Според компанията вирусът ще съкрати с 3% предвидените ѝ приходи за третото тримесечие. По-рано производителят направи прогноза за приходи в размер между 8,45 млрд. долара и 8,55 млрд.

Снимка: Facebook