"Най-великият автомобил на Америка" оценен на $1 500 000

За подобна сума се очаква да бъде продаден на търг този Tucker 48

01.01.2018 | 16:32 Редактор: Василена Василева

Британската аукционна къща Sotheby's ще изложи на търг уникален автомобил Tucker 48, като се очаква за него да бъдат платени около 1,5 млн. щатски долара.

Машината е принадлежала на предриемача Престън Тъкър и на губернатора на Арканзас – Уинтроп Рокфелер, съобщава Motor Authority. Тъкър е американски автомобилен инженер, който основава компанията Tucker Corporation, просъществувала през периода 1946-1951 т. Единственият модел в нейната история е имено Tucker 48.

Автомобилът е лесно разпознаваем по трите си фара. Той е един от главните герои във филма "Тъкър: Човекът и неговата мечта" на режисьора Франсин Форд Копола. Изложената на търга машина е с №29, като е направена специално за президента на Tucker Corporation. След смъртта му тя е продадена на Уинтроп Рокфелер.

При появата си този модел е обявен за "Най-великия автомобил на Америка". Причината е, че той разполага забележителни за времето си показатели – ускорение от 0 до 100 км/ч за 10 секунди. Автомобилите в този клас от същия период вдигат 100 км/ч за 20 секунди и струват поне 4000 долара.

Задвижването на Tucker 48 става с 5,5-литров двигател с 6 цилиндъра, който е взет от хеликоптера Bell 47, произвеждан от компанията Air Cooled Motors. Мощността му е 166 к.с. В оборудването на колата влизат дискови спирачки на всички колела, предпазни колани, директно впръскване на горивото и завиващ фар, поставен на решетката на радиатора.

Още снимки и информация за легендарния автомобил вижте в AutoMedia.bg

Снимки: Motor Authority