Intel умножава активите си

Компанията се възползва от възстановяването на пазара на компютри и силното търсене на сървъри

28.07.2017 | 17:25 Редактор: Василена Василева
Intel умножава активите си

Най-големият в света производител на чипове Intel представи благодарение на възстановяването на пазара на компютри и силното търсене на сървъри поредни силни тримесечни данни. През трите месеца до края на юни печалбата скача от 1,3 млрд. на 2,8 млрд. долара – ръст от 111%, обяви концернът след края на борсовата сесия.

Нужно е да споменем все пак, че през миналата година резултатът пострада заради високи еднократни разходи. Но и по отношение на приходите компанията надмина с 10% ръст до 14,8 млрд. долара очакванията на анализаторите, предава Ройтерс. 

Чистата печалба възлиза на 0,72 долара на акция, докато анкетирани от Thomson Reuters анализатори очакваха печалба от 0,68 долара за акция при приходи от 14,4 млрд. долара. 

След второ поредно силно тримесечие компанията повиши целта си за текущата фискална година. Сега концернът очаква приходи от 61,3 млрд. долара – с 1,3 млрд. долара повече от досегашните прогнози. По отношение на чистата печалба на акция сега Intel се надява на 2,66 долара спрямо 2,56 долара,  колкото беше предишната прогноза.

За сравниние, за 2016 г.  Intel отчете приходи от 59,4 млрд. долара при оперативна печалба от 12,9 мрлд. долара и печалба на акция от 2,72 долара преди данъци.

Поделението с чипове, които се вграждат в центровете за данни на операторите на облачни услуги, отчита ръст от 9%. Intel вече генерира около 30% от общите си приходи с продажбата на подобни чипове и вижда в това направление огромен потенциал.

В бизнеса с персонални компютри Intel страдаше в миналото заради свиващия се пазар и силната конкуренция на AM, която през март увеличи конкуретния натиск с новия чип Ryzen. Въпреки това Intel се справя добре тук и отчита приходи от 8,2 млрд. долара  - ръст от 12 на сто.

Главният изпълнителен директор Браян Крзанич показва задоволство от резултатите и заговори за „невероятно тримесечие със силни ръстове“. И инвеститорите бяха доволни, като акцията отчете ръст от 4% в следборсовата сесия. 

Снимка: Pixabay.com

Още технологични новини можете да намерите в Investor.bg