Резултатът от вота в Европа: Най-разпокъсаният парламент в историята

"Зелените" стават втора сила в Германия, предсрочни избори в Гърция

27.05.2019 | 14:30 Редактор: Юлия Христова
Резултатът от вота в Европа: Най-разпокъсаният парламент в историята

Ключови избори за Евросъюза - традиционните партии загубиха вчерашния вот,  ЕНП и европейските социалисти губят по 40 места, става ясно от резултатите до момента. На свой ред това означава, че бъдещият ЕП ще е много разпокъсан, а за мнозинство ще трябват повече от две партии, предаде специалният пратеник на Bulgariа ON AIR Цветана Балабанова. Роля ще играят както либералите, така и "Зелените". 

Фрагментарен парламент означава и труден избор по отношение на ключовите позиции в европейските институции в следващите години. Вчера избирателната активност достигна рекордните 51%. 

В Гърция премиерът Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА претърпяха тежка загуба от главната опозиционна партия "Нова демокрация". Това се случва на фона на провеждащите се местни избори в страната. 

Във Франция темата за предсрочни избори също излезе на дневен ред. Това стана след като победител на евроизборите се оказа крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен. Макар и само с 1% преднина формацията успя да измести партията на френския президент Еманюел Макрон - "Републиката, напред". А лидерът ѝ категорично заяви, че провеждането на нови избори е неизбежно.

И докато триумфът на "Национален сбор" беше колеблив, то в редица други страни като Полша Унгария и Италия, крайнодесните получиха широка подкрепа. Но може би най-голямата изненада на евроизборите беше Германия. Не само заради високата избирателна активност, но и заради неочаквания успех на "Зелените". 

Те се превърнаха във втората политическа сила в страната след Християндемократите на канцлера Ангела Меркел. А на трето място се наредиха социалдемократите, като това е и една от най-тежките им загуби. Резултатът е повече от впечатляващ и идва на фона на неспирните призиви за решение на климатичната криза, пред която е изправен светът. 

А във Великобритания - преднина за евроскептичната партия "Brexit" на Найджъл Фараж. Тя получава приблизително 32%. Либералдемократите също регистрираха сериозна подкрепа. А Консервативната и Лейбърстката партия изостанаха значително. Мнозина разчетоха това като протестен вот, провокиран от политическия хаос около Brexit.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК