Заплати, бонуси и привилегии...Какво получават евродепутатите?

Полагат им се и пари, с които да посрещат ежедневните си нужди
Публикувана: От:

Освен месечно възнаграждение, депутатите в Европейския парламент получават редица привилегии. Например безотчетни пари за офис. 

Още по темата

 

Всички евродепутати получават една и съща заплата. Тя се ocигypявa чpeз бюджeтa нa пapлaмeнтa. Оcнoвнoтo мeceчнo възнaгpaждeниe възлиза на малко над 8 757 евро (брутна сума). То подлежи на облагане с европейски данък и осигурителни вноски, след което възлиза на 6 824,85 евро. Или около 13 хил. 306 лева. Тази сума обаче може да се намали още. Това се случва, ако държавата, от която идва депутатът реши да подчини доходите му на националните данъци.

Това не е всичко. Депутатите получават и пари, с които да посрещат ежедневните си нужди. За да управляват разходите си за офис например, се предвижда надбавка за общи разходи в размер на 4 513 евро на месец. 

Именно това финансиране е едно от най-оспорваните. Причината – сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на Европейския парламент. А те не са задължени да разкриват как изразходват парите. 

Засега няма изгледи тази политика да се промени. Точно обратното, през септември 2018 г. Европейският съд предизвика широко недоволство, след като одобри отказа на Европейския парламент да предостави достъп до документи, свързани с общи разходи на депутатите, на журналисти. 

Мотивът – обработката на повече от четирите млн. документа, които са изискани, ще бъде прекалено тежка задача за администрацията. 

Когато пътуват във връзка с задълженията си като депутати, те трябва да представят фактури. Ако го направят разходите се възстановяват. Максималната годишна сума, на която имат право, е 4 454 евро.

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )