Разказ за алея "Европа" - най-малката уличка в Европа

Тя се намира в село Резово и на нея има една единствена къща
Публикувана: От:

Още по темата

 

В село Резово се намира алея "Европа". На нея се има една единствена къща, а по 50 стъпала се слиза до границата с Турция. Каква е историята на алеята и живеят ли резовци със самочувствието на европейци?

Това е най-малката уличка в Европа, дълга е само 37 метра, но води към Черно море, което плиска брега на най-югоизточната точка на Европейския съюз. Бай Димо, който е прехвърлил 80 години, разказва как никога няма да забрави 2007 г., когато България става член на Европейския съюз. Тогава той лично поставя табелата на алея "Европа". 

"Предварително я бяхме поръчали в резултат на емоциите, които ни бяха обладавали тогава на радост, на гордост и най-вече на надежди, че ще излезем от дъното на блатото", споделя той. 

През зимата в Резово живеят шепа хора. Жената на Бай Димо дошла навремето тук като учителка, когато в селото имало деца. 

"Празни останаха училищата в селата. Тук са само възрастни и са се върнали, след като са се пенсионирали", разказва тя. Бившата учителка обаче е убедена, че 2007г. е най-важната в историята на съвременна България:

Важно е за младите, това е много важно, защото сега свободно ходят навсякъде, могат да учат навсякъде и да работят навсякъде, което пък не е добре за България да излизат от тука младите и да не останат млади хора. 

Резовци казват, че всеки дошъл тук задължително минава по Алея "Европа". Туристите, които идват да видят границата, споделят, че трябва да имаме самочувствие като всички останали държави, част от Европейския съюз.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )