България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парадокс: Божурище може да остане без божури. Защо?

Цветето се среща много рядко не само в България, но и на световно ниво

22.05.2019 | 09:55 Редактор: Зорница Костадинова
Парадокс: Божурище може да остане без божури. Защо?

Рядък и защитен вид растение е напът да изчезне. Природозащитници алармират, че заради разораване има опасност Божурище да остане без божури.  

"Това застрашено цвете е включено в Червената книга на България и в приложение 3 на Закона за биологично разнообразие. От него са останали много малко, не само в България, но и на световно ниво. Цветето фигурира в герба на Божурище и е дало наименованието на населеното място, а в момента на територията му има оцелели само няколко растения. Защитената местност, която е обявена, е на територията на село Волуяк. Затова за нас е ценно тези стотици растения, които са на тази малка площ, да бъдат запазени", сподели активистът Десислава Алексиева.

Тя допълни, че когато растението попадне в територия на частен имот, собственикът му може да си го разорава и да го унищожава.

"Защитената местност попада в границите на Столичната община, докато в Божурище има много малко останали екземпляри. Растението е защитен вид и унищожаването му е забранено, но не е необходимо да наблягаме на забраните, а на активните мерки за опазването му. Една от възможните посоки е изкупуване на частните имоти, които са най-богати на растенията, а другата - от държавни терени да минат във владение на Министерството на околната среда", посочи пред Bulgaria ON AIR представителят на "Биоразнообразие" Петко Цветков.

"Възможност видът да бъде спасен е и направата на нови популации. За това е необходимо и институциите да се задействат, защото ние постоянно подаваме сигнали, но те действат доста тромаво", смята представителят на БАН Йордан Кошев.

По темата има организиран и национален конкурс за детски рисунки.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК