За първи път от 20 години: Социалдемократите печелят изборите във Финландия

0,2% е разликата между тях и крайнодясната формация "Истински финландци"
Публикувана: От:

За първи път от 20 години насам Социалдемократическата партия във Финландия печели парламентарните избори. Разликата в резултатите между първия и втория обаче е минимална. Сега предстоят тежки преговори, за да може евентуално да се формира коалиция.

Още по темата

 

0,2% е разликата между победителя в парламентарните избори във Финландия - Социалдемократическата партия и втория в класирането - крайнодясната формация "Истински финландци". 

За първи път от близо век нито една политическа формация не получи повече от 20% подкрепа на вота. 

Социалдемократите обаче получават 40 от възможните 200 места във финландския парламент. 

Това се случва за първи път от 1999 г. насам. Крайнодясната "Истински финландци" получават 39 места в парламента - с едно по-малко от социалдемократите. 

Въпреки това, те са удовлетворени от резултата. 

Едва на четвърто място се нарежда дясноцентристката партия на Юха Сипиле, бившият министър-председател. 

До изборите се стигна именно след оставката на неговото правителство миналия месец, след като не успя да прокара планирана социална и здравна реформа. 

Избирателната активност на финландците беше 72%. 

Липсата на ясен победител при парламентарните избори обаче предвещава тежки преговори преди евентуално да бъде формирана коалиция. 

А това дори може да се окаже невъзможно. Още преди вота голяма част от партиите заявиха, че няма да участват в коалиция с "Истинските финландци".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )