"Нашите пълководци": Ген. Стефан Тошев - един от героите в ПСВ

България няма никога да загине, българският народ ще живее вечно, заявява той
Публикувана: От:

Още по темата

 

"България не умря досега и тя няма никога да загине! Българският народ, при всичките си недостатъци и може би единствените си добродетели – трудолюбието и любовта към родната земя, ще живее вечно, въпреки всички катаклизми." 
 
Думите са на генерал Стефан Тошев - български офицер, един от героите от Първата световна война.  Документалната поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" разказва за неговите безсмъртни подвизи в седмия си епизод. 
 
Стефан Тошев е роден в Стара Загора през 1859 г. През Руско-турската война му се налага да бяга със семейство си, след като през 1877 г. турците опожаряват града. Тъй като родителите му не го пускат да стане доброволец в Опълчението, Стефан бяга и на 18 години става военен преводач. Малко по-късно той избира военната професия и постъпва в току-що откритото Военно училище в София. Сръбско-българската война през 1885 г. го заварва като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи. Капитанът мотивира войниците си с думите: „Хайде момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. Ще почиваме в Белград."
 
Дружината му пристига на позицията в Сливница и участва в атаката на височината Мека Цръв, както и в превзамено на Три уши. Тук, начело на атаката, Стефан Тошев е ранен в двата крака и санитарите го откриват на бойното поле в безсъзнание.
 
Като офицер Тошев насърчава инициативата у подчинените си, а неговото верую е: "На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим."
 
Тошев е бил бохем по душа, със слабост към веселите компании и хубавите жени. Военното неподчинение също му е било присъщо. През Междусъюзническата война генералът командва Пета армия около Кюстендил и отказва да отстъпи, както иска Главното командване, и се оказва прав. Затова и получава чин генерал-лейтенант. 
 
Цялата история за Стефан Тошев и какви решения взима, за да се стигне до гръмкото превземане на Тутракан, вижте във филма на "Българска история" и ЗАД "Армеец".
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Коментари ( 0 )