Изкуственият интелект е базиран на човешкия разум, с много сфери на възможности

Д-р Хироши Ямакава от Лабораторията за изкуствен интелект в Токио
Публикувана: От:

Още по темата

 

От години хората се опитват да направят компютрите по-бързи, по- точни и...по-интелигентни. Крайната цел е да се стигне до създаването на изкуствен интелект, съизмерим с човешкия разум.

Д-р Хироши Ямакава, директор на лабораторията за изкуствен интелект в Токио, сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR, че изкуственият интелект е базиран на човешкия разум.

Има много сфери и възможности за неговото използване. Големият въпрос е - съществува ли опасност изкуственият интелект да надмине човешкия и да застраши бъдещето на хората. 

Според него има два възможни сценария на развитие. При първия изкуственият интелект ще стане супер интелект.

Вторият сценарий е хората да внедрят разум в компютъра, но в бъдеще ще е много по-лесно и по-бързо супер интелекта да се надгражда сам. 

Доктор Ямакава е категоричен - изкуственият супер интелект ще се саморазвива. 

"В близко бъдеще може да използваме силата на изкуствения интелект за лоши неща като престъпления или за оръжия, и други подобни. Но помислете и от друга гледна точка - изкуственият интелект може да бъде използван и за изключително полезни неща. В далечно бъдеще изкуственият интелект ще бъде по-развит, може би на равнището на човешкия, и това ще създаде проблем с неговото контролиране. Много е вероятно в бъдеще изкуственият интелект да подлежи на овладяване само от...друг изкуствен интелект", каза  Д-р Хироши Ямакава специално за Bulgaria ON AIR

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )