Бележката, която взриви Facebook

Маргарита и Слави от "Люлин" – жертви или виновни?

20.02.2019 | 20:11 Редактор: Тодор Петров
Бележката, която взриви Facebook

"Добри хора, ако имате храна за изхвърляне, не я хвърляйте. С моя съпруг останахме без приходи, разболяхме се и останахме без храна....". Това гласи надписът на бележка, която беше разлепена на няколко входа в столичния квартал "Люлин". Само за часове тя обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от съчувствие. 

Наред с призивите на съпричастност обаче, бележката беше придружена с десетки коментари на съседи и познати на семейството, представящи една по-различна гледна точка.

"Жената, която се казва Маргарита, дойде в 6:00 часа сутринта, за да иска пари за алкохол. Твърдеше, че мъжът ѝ ще умре без него. В този блок живеят добри хора, но те изчерпиха кредита им на доверие", казва Емил Славов, един от съседите на семейството. 
Потърсихме основните потърпевши – жертви или виновни, наречете ги както пожелаете. Всеки според собствената си мяра за морал. Маргарита и Слави, събрани под покрива на панелния си апартамент от общата неволя. Тя, вдовица от пет години , правила неуспешен опит да работи в чужбина, а днес изгубена между опита да спасява себе си и човека, с когото живее на семейни начала. Слави, дълго време работил в медийната сфера, по-късно създава фирма, която след години фалира. И той се оказва изгубен – между, както сам сам я определя, тежка форма на депресия и алкохолизъм. 

Именно те го довеждат  до това днес ръцете му да треперят, а на въпроса кога е пил за последно, той отговаря, че първото му питие е било още рано сутринта. За същото потвърдиха пред екипа ни и от кварталния магазин.
В крайна сметка, след призива за помощ се отзовават много хора, включително и по времето, когато екипът ни бе на място.  Познати на Маргарита и Слави казват, че това няма да реши генерално проблема им. Потърсихме и съседката им Юлия, живееща в същия вход, майка на тежко болно дете, което гледа. Тя описва Слави като добър и дружелюбен . Промяната станала внезапно и той се превърнал в коренно противоположен човек.

Екипът на Bulgaria ON AIR прави този материал с една уговорка. Ние, както и вие, нямаме силата да въздаваме правосъдие, защото кантарът за човешката трагедия винаги е различен. 

Вижте целия разказ на репортера Божила Симова, оператора Стоян Митев и монтажиста Христо Димов във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК