Случаите на агресия спрямо медиците от началото на годината са 227

Българският лекарски съюз рестартира кампанията си "Добрата дума лекува"
Публикувана: От:

Още по темата

 

Стотици нападения над медици са регистрирани от началото на годината. Данните са на Министерството на здравеопазването. Агресията спрямо лекарите у нас е била както физическа, така и вербална. 

Срещу насилието в болниците и спешните центрове се обявиха от Българския лекарски съюз. Съсловната организация рестартира днес своята кампания под надслов "Добрата дума лекува".

Насилието над лекари се е превърнало в ежедневие както в спешните центрове , така и в лечебните заведения. При един от последните случаи пострадаха медици в Нова Загора.

По данни на Министерство на здравеопазването от началото на година над 227 са случаите на вербалната и физическа агресия в лечебните заведения. Над 120 са тези в спешните центрове. 

Лице на кампанията "Добрата дума лекува" е българският актьор Владимир Карамазов. От Министерството на здравеопазването припомнят, че ведомството има подписано споразумение с прокуратурата, с което се гарантира привличане под незабавна отговорност за всеки, посегнал на медицинско лице.

Въпреки промените в наказателния кодекс, които трябваше да предпазят лекарите от агресията, за последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )