Президентът е одобрил назначаването на Марин Райков за посланик на България в Лондон

Мандатът на досегашния ни пратеник изтече в разгара на Brexit
Публикувана: От:

Още по темата

 

Президентът Румен Радев е одобрил назначаването на бившия служебен премиер Марин Райков за посланик на България в Лондон. 

Указ от държавния глава ще бъде издаден след получаване на решение на Министерския съвет. България остана без посланик в Лондон в най-важния момент - когато Великобритания се готви да напусне Европейския съюз, и то при все още недоговорени условия. 
 
Досегашният посланик на страната ни в Лондон Константин Димитров е напуснал британската столица преди няколко дни в разгара на Brexit, тъй като мандатът му изтече.

Доскоро Марин Райков бе посланик в Рим. Той отказа да коментира кандидатурата си за посланик в Лондон, преди назначението да стане факт.

Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че президентът Румен Радев се бави с процедурата по назначаване на нови посланици. Консенсус между двете институции очевидно няма.

Между 10 и 15 посланически назначения все още са под въпрос. Някои от тях - особено престижни. 

От МВнР и Прессекретариата заявиха, че процедурата между президентската институция и Министерството на външните работи за последните 4 посланически назначения е завършена и оповестяването на имената на новите български посланици следва да бъде направено от МВнР. 

От МнВР уверяват, че липсата на посланик във Великобритания няма да се отрази на защитата на правата на българските граждани във Великобритания. 

Вижте още в репортажа.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )