Възобновиха търсенето на безценните свитъци от Мъртво море

Археолозите се надпреварват с времето и иманярите
Публикувана: От:

Още по темата

 

Възобновиха издирването на безценните свитъци от Мъртво море. Първите ръкописи са намерени преди повече от 50 години. Много от тях са на повече от 2000 години, датиращи от времето преди раждането на Исус Христос. Това е и едно от най-значимите археологически открития на 20 век. 

Историята на свитъците от Мъртво море започва също толкова необичайно, колкото се оказва и тяхното съдържание. През 1947 г. бедуин от племето таамира обикаля долината Кумра, на западния бряг на Мъртво море, търсейки загубена коза от стадото си. 

За да провери дали животното не се е скрило в пещера, той хвърля камък вътре. А звукът, който идва от вътрешността ще се окаже повратен за човешката история. Парчето скала чупи глинена делва, от която се показват десетки древни свитъци. 

Десетилетия по-късно археолозите впрягат отново всичките си сили, надявайки се да открият още от ръкописите на тайнствената долина. Стотици пещери все още не са проучвани, а експертите се надпреварват с времето и иманярите. 

Нови открития биха помогнали за решаването на дебата за това кой всъщност е автор на свитъците от Мъртво море. Смята се, че те са написани от есеите - малка секта в юдаизма от II век преди Христа. Ръкописите съдържат почти всички Старозаветни книги, както и много небиблейски текстове.

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )