Сърбите единни срещу Вучич - масови протести в 7 града

Демонстрантите искат свобода на медиите, прекратяване на насилието над журналисти и опозиционни фигури
Публикувана: От:

Още по темата

 

Масови антиправителствени протести в Сърбия. За шеста поредна седмица хиляди излязоха на улицата с искане за оставката на президента Александър Вучич. Демонстрации имаше в 7 големи града в страната. Най-многочислен беше протестът в столицата.

Снощи хиляди сърби излязоха на улицата. Студът и лошите метеорологични условия не попречиха на демонстрантите да изразят недоволството си от управлението на президента Александър Вучич и неговата прогресивна партия. 

Демонстрантите издигнаха плакати "Надигни се, Сърбия" ,"Започна се" и скандираха "Предателство" и "Вучич е крадец".

Протестиращите искат свобода на медиите, прекратяване на нападенията срещу журналисти и опозиционни фигури. И този път въпросът за Косово беше на дневен ред. Демонстрантите обвиняват Вучич в подготовката на тайно споразумение с Косово, което е и ключово условие за Сърбия да се присъедини към ЕС.

Протестите в Сърбия започнаха след побой над опозиционен политик през ноември. Поредният митинг идва на фона на предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в страната. 

Докато Вучич твърди, че членството в Европейския съюз остава крайна цел на Сърбия, той поддържа тесни връзки с Русия. Предполага се, че сръбският президент ще се опита да обедини поддръжниците си по време на посещението на руския си колега.

 

Коментари ( 0 )