Как да запазим красотата и свежестта на цветето Коледна звезда

Търсенето на растението се увеличава покрай коледните празници
Публикувана: От:

С наближаването на най-светлите празници в цветарските магазини се появи растение с хубави кървавочервени цветчета. Истинското му име е Понсетия, кръстено на своя откривател Джоел Робъртс Пойнсет - американски дипломат, ботаник и лекар. 

Още по темата

 

Родината на това зимно цвете е Мексико, а откривателят му попада на него по време на едно дипломатическо пътуване до страната. На връщане той взел със себе си разсад и го е отнесъл в Северна Каролина.

Търсенето на това красиво цвете се увеличава особено около коледните празници. Нарича се още "Коледна звезда". Дори има и легенда за него. 

Като всяко цвете и "Коледната звезда" се нуждае от грижи. Цветето обича много топлото - до 21 градуса, това е умерена температура, като обича и много светлина. Трябва да е някъде до прозорец, но да не е съвсем да опира стъклото, за да не ѝ стане студено, в същото време не трябва да е до отоплителен уред. Февруари - март месец е хубаво да се изреже. По този начин растението си почива и след това започва да цъфти отново точно по декември месец. 

Поливането - много хора са свикнали просто да наливат в чинийката, там да оставят водата постоянно, но това не трябва да е така. В западния свят цветето се счита за "еднодневка". 

В България "Коледната звезда" се произвежда предимно в оранжериите, но поради големият интерес, все повече любители го отглеждат в домашни условия.

Коментари ( 0 )