Изкуствени елхи, произведени в България, заливат китайския пазар

Коледни дръвчета се изработват само и единствено във фабриката в Раковски, функционираща от 2004 година
Публикувана: От:

Още по темата

 

Изкуствени елхи, произведени в България, заливат китайския пазар. Единственият у нас завод за изработване на коледни дръвчета се намира в град Раковски и функционира от 2004 година. Освен елхи за дома, в базата се правят и гигантски елхи, които могат да се видят по Коледа на площадите, както и в големите търговски обекти - не само у нас, но и в чужбина.

Традицията по коледните празници е във всеки български дом да бъде поставена и украсена елхата. През последните години изкуствените дръвчета изместват естествените, което дава повод на производителите да мислят по-иновативно и да правят декоративните елхи да изглеждат максимално естествени. 

Йонко Земярски е един от собствениците на единствения у нас завод за производство на изкуствени коледни дръвчета. В началото бизнесът му е започнал с производство на фолия за канцеларски цели, а след това и фолия за елхи. От 2004 година той и екипът му започва своята първа линия коледни дръвчета.

Едно от най-големите до момента коледни дръвчета е било изработено за площада в сръбската столица Белград. Продажбата на тази продукция обаче не се ограничава само с европейския пазар, разказва Йонко Земярски. 

Изработването на елхите с гигантски размери отнема средно около 3 дни, а малките размери, които се слагат във всеки дом, се правят за около 3 минути. От 13 години Александър се занимава с изработката на елхите. Разказва, че за него работата е удоволствие, макар самият технологичен процес да е доста сложен. 

Коментари ( 0 )