Новият столичен бюджет - по-голям, но и консервативен

Фандъкова категорична: Не искам "Джи Пи Груп" за фирма изпълнител
Публикувана: От:

Още по темата

 

София е с рекорден бюджет, но не много по-голям от досега. Следващата година столицата ще разполага с милиард и половина лева. 

Бюджетът е сравнително консервативен. Заложени са с 30 млн. лева повече приходи. Постъпленията от данъци в общинската хазна се запазват на нивата от 2018 г., тъй като увеличението на данъка за 2/3 от регистрираните в столицата автомобили ще се компенсира от намалението на данъка за останалата една трета, изчисляват от общината. 

Малко над половин милиард лева са предвидени за инфраструктурните проекти на Общината. Столичният кмет увери, че ще се заложи на още по-строг контрол върху изпълнителите на проектите. 

Според Фандъкова обаче е невъзможно да бъде направен забранителен списък за фирми, които са били недобросъвестни. Тя заяви, че повече от всеки друг не иска "Джи Пи Груп". 

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" ще продължи и през следващата година, коментира днес новият-стар зам.-кмет по транспорта Дончо Барбалов.

През 2019 г. ще бъдат инвестирани над 130 млн. лв., в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. Над 50 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. Планират се 15 големи обекта по ключови булеварди и кръстовища. 38 млн. лв. се предвиждат за ремонт и поддръжка на квартални улици. Със 17,6 млн. лв. ще се ремонтират трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". 

Пари ще има и за улично осветление. Най-голямо перо в бюджета за транспорт и транспортна инфраструктура е третият лъч на метрото. Първите 8 станции от третата линия на метрото се очаква да бъдат пуснати догодина. 

Първият етап включва станциите от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий", а вторият - до "Владимир Вазов". През 2020 г. ще бъдат готови и последните 4 метростанции - до "Овча купел" и "Горна баня". 

Общо 550 млн. лв. се предвиждат за транспорт и транспортна инфраструктура, като голяма част от тях са именно за новата линия на метрото. Над 250 млн. лева се отделят за чистотата и възстановяване и поддържане на парковете, градските градини и междублоковите пространства. 

Бюджетът за чистота е 206 млн. лева, което е с 22 млн. лева повече. Те ще бъдат насочени за миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. Над 21 млн. лв. са средствата за поддръжка на зелените площи. 

След критиките относно това как и кога се въвежда "Зелен билет", при замърсен въздух в града, от Общината обясниха, че разчитат само на станциите на ИАОС, които са едва 4. За това са предвидени 400 хил. лева от бюджета за закупуване на мобилна климатична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

Близо 70 млн. лв. са предвидени в бюджета за образование. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини. Други 9 млн. лв. ще се инвестират във физкултурни салони и пристройки към 12 училища. За да влезе в сила бюджетът трябва да бъде гласуван от СОС.

Коментари ( 4 )
 • 4

  kangeloffff

  09 дек 2018 | 08:14

  Е нормално да е по-консервативен, в това няма абсолютно нищо лошо. Аз лично имам доверие в Данчето
 • 3

  kangeloffff

  09 дек 2018 | 08:13

  Важното е да не се разхищават тези пари ... сигурен съм, че Фандъкова ще ги предназначи добре и ще бъдат похарчени разумно!
 • 2

  kangeloffff

  09 дек 2018 | 08:13

  София е супер град и съм убеден, че бюджетът ще се похарчи разумно! Фандъкова е много добър кмет и аз лично и имам пълно доверие
 • 1

  Yordan Georgiev

  08 дек 2018 | 16:58

  София е прекрасна за живеене ! Фандъкова прави каквото и е по силите запомнете го!