В близките дни се очакват поне 20 л/кв. м. дъжд над страната

Язовирите вече са под засилено наблюдение

21.11.2018 | 18:00 Редактор: Иван Берберов
В близките дни се очакват поне 20 л/кв. м. дъжд над страната

Поне 20 литра дъжд на квадратен метър ще се изсипят над България в близките дни. Най-много дъжд ще падне в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали. 

Синоптиците предупреждават, че в възможно там да паднат до 50 литра на квадратен метър сумарно за денонощие. В останалата част на страната кодът е жълт – за сняг и поледици. Както и за валежи от 20 до 30 литра на квадратен метър. 

Язовирите в страната вече са под засилено наблюдение. На този етап няма опасност от преливане и наводнения. Но хората, пострадали от природните стихии, със страх посрещат всяко предупреждение за по-силен валеж. 

Наводнението в Смолян за пореден път постави въпроса кой и как чисти речните корита. Година по-късно, всички проблемни участъци на реките Черна и Бяла в рамките на Смолян са почистени от наноси и растителност.

Заради очакваната усложнена метеорологична обстановка, наблюдението над язовирите в областта е денонощно. От областната управа са категорични, че са взети всички мерки за адекватна реакция при усложняване на обстановката.