Да се потопиш в света на мрака... първият "тъмен ресторант" отвори врати у нас

Това е място, което предлага 5-степенно меню, сервирано от незрящи
Публикувана: От:

Още по темата

 

Представяли ли сте си някога какво е да не виждаш нищо? Абсолютна тъмнина. За някои асоциация за страх, но за други - над 18 000 незрящи у нас – всекидневие. Тъмнината обаче може да дава отговори. Стига да отвориш достатъчно очите си. 

Първият ресторант на тъмно отвори врати у нас , а екипът на Bulgaria ON AIR имаше възможността първи да прекрачи прага му. 

Тук оставате насаме с мрака, а хората, които ви поднасят храната, са незрящи. Сред тях са 24-годишната Ралица Станева, която губи зрението си преди 12 години, и Панчо Карамански, който казва, че от години се стреми да подобрява социалните си умения.

"Ресторантът променя сетивата на хората. Те губят представа за времето, а какво има в чинията им, често остава загадка, до момента, в който не излязат от него“, казва Ралица.

Създател на ресторанта е Пламен Веселинов, пътешественик и мечтател, който сам избира да влезе в света на незрящите. Завършил право и инженерна психология, преди 6 години той решава да отвори първия на Балканите тъмен ресторант.

За храната тук се грижи екип от топ готвачи, сред които Тодор Иванов, който с радост приема идеята да бъде част от екипа, а  възможността да работи за клиенти, които нямат никаква представа какво имат в чинията си, е истинско предизвикателство.  

Ти ще се осмелиш ли да чуеш какво има да ти каже тишината?

Повече вижте в репортажа на репортерите Божила Симова и Благой Цицелков, оператор - Александър Иванов, монтаж - Мирослав Димов.

Коментари ( 0 )