БАН размисли от споразумението - иска да се разпорежда с имуществото на НИМХ

Според синоптиците държавата трябва да стопанисва имотите им, а не Академията

31.10.2018 | 19:46 Редактор: Иван Берберов
БАН размисли от споразумението - иска да се разпорежда с имуществото на НИМХ

Отново напрежение между Института по метеорология и хидрология и Българска академия на науките. След редица протести и преговори, миналия месец двете институции сключиха споразумение, с което се дава старт на излизането на синоптиците от структурата на Академията.

Краткото примирие между НИМХ и БАН беше прекъснато след като вчера от Академията обявиха, че се оттеглят от споразумението. Причината – текстове в проектобюджета за 2019 година, където е записано, че е от 1 януари Институтът става звено към Образователното министерство и излиза от БАН с цялото си имущество и архиви. 

Според БАН имуществото, ползвано досега от синоптиците, е на Академията и тя трябва да реши какво и как да даде на Института. Предложението на Академията е метеоролозите да ползват безвъзмездно имуществото си за 4 години. 

Според Института обаче имотите са предоставени от държавата точно на това звено, за да изпълнява функциите си и тя трябва да продължи да ги стопанисва дори след излизането си. 

Друга договорка, която била нарушена, е свързана с желанието на част от учените да останат към Академията. От Образователното министерство обявиха, че са изненадани от тази реакция и определиха действията на Академията като политически мотивирани. 

Над 1000 души вече са се включили в подписката за оттегляне на проектобюджета. А от БАН предупредиха, че ако тези текстове бъдат приети, ще сезират Конституционния съд.