Над 500 деца се включиха в антидрога инициативата "Червена панделка“

За девета поредна година съвместно с ДЕА експерти разказват на ученици за риска от наркотиците

17.10.2018 | 21:48 Редактор: Ралица Братанова
Над 500 деца се включиха в антидрога инициативата

Над 500 деца от училища от София и страната се включиха в антидрога инициативата "Червена панделка“ на Митница Аерогара София и ДЕА - Американската агенция за борба с наркотиците. 

Става все по-трудно да се предпазят децата от използването на наркотици. На този фон продължава използването на синтетична дрога сред учениците, а заради 80% спад в цената на хероина расте потреблението му. Друг основен проблем е свързан с дилърите.

"Ако преди години този бизнес се организираше от групировки, сега се прави двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, успяват да си вземат наркотици по интернет да си поръчат, след което вътре да ги разпространяват между техните ученици. Това е изключително сериозен проблем, тъй като изключително трудно може да им бъде въздействано косвено", обясни пред Bulgaria ON AIR началникът на отдел "Борба с наркотрафика“ на Митница Аерогара София Стефан Бакалов.
 

Затова и за девета поредна година съвместно с ДЕА, експерти разказват на ученици за употребата на наркотици и за последиците от тях. 

Събитето е в памет на агента на американската агенция Енрике Камарена, който е бил измъчван и убит от мексикански наркокартел. Международната инициатива завърши с флашмоб пред сектора за заминаващи на летище "София".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR