18-годишно момиче с церебрална парализа се изкачи до връх Ботев

На Теодора Юрукова помагат повече от 40 души от 4 различни планински спасителни служби

25.09.2018 | 10:00 Редактор: Ралица Братанова
18-годишно момиче с церебрална парализа се изкачи до връх Ботев

18-годишно момиче с детска церебрална парализа се изкачи на 2376 метра надморска височина. В експедицията от Златица до връх Ботев на Теодора Юрукова помагат повече от 40 души от 4 различни планински спасителни служби.

Изкачването е организирано от брат ѝ по повод рождения ѝ ден и се е състояло на 17 септември. Румениге Юруков успява да качи сестра си до върха с помощта на хората от планинската спасителна служба в Карлово, Сопот, Пирдоп, Калофер, а в подножието на самия връх взема нещата в свои ръце. 

Преди 14 години диагнозата детска церебрална парализа шокира семейството. От тогава борбата е ежедневие. Състоянието на Теодора е отчайващо, но днес момичето вече може да говори и да движи ръцете си. С подкрепа успява дори да направи и няколко крачки. За да успее да проходи обаче, не трябва да се спира рехабилитацията. 

Рехабилитацията струва 4400 лв. на месец, но семейството няма тези пари. Досега те са се справяли с помощта на приятели. След като навършва пълнолетие, Теодора остава с пенсия от 234 лева. 

Банкова сметка на името на Теодора: IBAN : BG94FINV91501016394407, BIC: FINVBGSF, за Теодора Тодорова Юрукова или на Рay pal: tedi_urukova@abv.bg.