Отново напрежение между София и Скопие заради изказване на Зоран Заев

В своя публикация той твърди, че македонският език ще стане официален в ЕС
Публикувана: От:

Поредна порция напрежение по оста София–Скопие. Изказване на македонския премиер Зоран Заев предизвика остра реакция на една от управляващите партии у нас. Претенциите за признаване на македонския език като официален, от ВМРО определиха като безумни.

Още по темата

 

Поводът за възникналото напрежение е публикация на македонският премиер Зоран Заев, според която македонският език ще стане официален в Европейския съюз. А всички официални връзки между страната и останалите членки ще бъдат водени и превеждани на него. 

Написаното от Заев идва в навечерието на информационната кампания и референдума за споразумението с Гърция и членството в НАТО и ЕС. 

А междувременно съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предлага анекс към договора за добросъседство между България и Македония. Лидерът на "Атака" ще внесе проекторешението в парламента. 

Според анализатори на подобни изявления не трябва да се обръща прекалено сериозно внимание, тъй като става дума за вътрешнополитически кампании. 

Спорът за новото име на Македония предстои да бъде решен на референдум, който ще се поведе в края на септември. На него ще се реши дали страната да направи компромис, за да получи членство в НАТО и Европейския съюз.

Коментари ( 0 )