Глад за огнеборци: Свободните позиции са 250 за цялата страна

Пожарникарите разказаха пред Bulgaria ON AIR за всичките пъти, в които са спасявали някого от пламъците

14.08.2018 | 18:45 Редактор: Иван Берберов
Глад за огнеборци: Свободните позиции са 250 за цялата страна

България има нужда от пожарникари. Свободните позиции в цялата страна са 250. Най-голям недостиг на огнеборци има в Северозападна България. 

В края на миналата седмица дори министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова чрез профила си във Facebook хората да се присъединят към тази "престижна и благодатна професия".

Няма Коледа, няма Нова година, няма рождени дни. Има обаче много адреналин и удовлетворение да спасиш човешки живот. От близо 30 години Валентин Желязков работи в пожарната. За него службата е дълг, за който говори с плам. Гасил е безброй пожари, но в съзнанието му остава спасяването на деца. 

В пожарната обаче все по-рядко постъпват нови огнеборци. Йордан Стоянов е един от тях. Преди 2 години, на 34 г. става част от столичната пожарна. Преди това е служил в армията. Адреналинът е една от основните причини да стане огнеборец. Препоръчва го на всички млади мъже, които обмислят с какво да се занимават.

Репортажът на Иван Иванов бива прекъснат от поредния сигнал за пожар. Само за секунди огнеборците са по колите, за да влязат в пламъците и да изкарат от тях поредния човек в опасност.