Опит за покушение срещу венецуелския президент Николас Мадуро

Отговорност за атаката пое неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски"

05.08.2018 | 12:52 Редактор: Василена Василева
Опит за покушение срещу венецуелския президент Николас Мадуро

Атака с дронове срещу венецуелския президент Николас Мадуро. Опитът за покушение е извършен по време на негова реч, предавана по телевизията пред хиляди военни. Отговорност за нападението пое неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски".

Опитът за покушение се случва по време на речта на президента Николас Мадуро пред 17 000 военни. Поводът - 81-годишнината от създаването на гвардията. Изведнъж звукът от предаваната на живо церемония прекъсва. А Мадуро, съпругата му и другите официални лица с ужас поглеждат към небето. 

Десетки войници нарушават редиците и побягват. Дрон с експлозиви се взривява недалеч от официалната ложа. Президентът Мадуро е невредим. Седем военнослужещи са ранени. Те са настанени в болница. 

Самият държавен глава заяви, че е жив и е победител. 

Неизвестната групировка "Войници в тениски" пое отговорност. Нейни представители заявяват, че е въпрос на време да успеят с покушението на Мадуро. И изтъкват, че са показали слабостта на властта.

След встъпването си в длъжност през 2013 година администрацията на Мадуро беше широко осъждана от редица нации по целия свят за подкопаване на демокрацията и нарушаването на човешките права. 

Опонентите му го наричат безмилостен деспот. 

Преизбирането на Мадуро през май стана на фона на дълбока икономическа криза, която накара стотици хиляди венецуелци да излязат на протести.