Пожарната с кампания: Без паника по време на бедствие!

За целта се изграждат 6 тренировъчни полигони из цялата страна, където деца и доброволци ще бъдат обучавани

20.07.2018 | 18:40 Редактор: Иван Берберов
Пожарната с кампания: Без паника по време на бедствие!

Деца и доброволци ще се учат как да реагират при наводнения. За целта пожарната ще построи шест полигона на територията на цялата страна. Огнеборците днес отбелязват деня на Свети Илия, който е техен покровител.

Неадекватните реакции на хората в случай на бедствие често са сред най-големите проблеми за пожарникари и спасители. И макар всеки да мисли, че знае какво да направи, паниката често се оказва по-силна. 

Затова от пожарната обмислят да инвестират близо 39 млн. лв. за изграждането на обучителни центрове. Парите ще дойдат от оперативна програма "Околна среда".

Пожарната е готова да изпраща SMS-и с линкове, в които се напомнят правилата за евакуация. Както и че се очаква, например, сериозно влошаване на времето.

Това е broadcast (радиопредаваемо) съобщение, което получавате на мобилния си телефон, ако се намирате в зоната със риск, тоест ако клетката, в която се намирате, покрива тази зона.

Кога системата на практика ще започне да функционира все още не е ясно. Амбицията е това да се случи до края на следващата година. 

SMS-ите ще се получават от всички, без значение от модела мобилен телефон. Въпреки всичко това, застраховането на дома и имуществото остават най-сигурният начин за превенция.

Застраховките на дома и имуществото се увеличат през лятото, когато повечето от нас напускат жилището и заминават на почивка. Каква сума би била изплатена зависи от степента на увреждането, както и първоначалното състояние на сградата. 

Парадоксално, но тук автомобилите се застраховат по-често и по-адекватно от дома. В Англия например, делът на защитените жилища е над 90 %.