Преди утрешния предсрочен вот: Масови демонстрации в Турция

Днес опозицията ще проведе най-мащабния си митинг в Истанбул
Публикувана: От:

Масови демонстрации в Турция преди утрешния предсрочен вот. Днес опозицията ще проведе най-мащабния си митинг в Истанбул. Очаква се на улицата да излязат 5 милиона привърженици на Народнорепубликанската партия. Ако утре президентът Ердоган бъде преизбран, в страната ще влезе в сила нова президентска система на управление.

Още по темата

 

Шестима кандидат-президенти и осем партии ще се борят за гласовете на избирателите. Това е първият вот след референдума през миналата година, когато турските граждани одобриха предложените промени в Конституцията. 

Сред кандитатите на този вот са и повече жени, искащи да влязат в парламента. 55-годишната Айше Бохюлер е кандидат от Партията на справедливостта и развитието и това е 17-а година в нейната политическа кариера. 

Представителките на нежния пол се надяват да получат повече подкрепа от жените. Според статистиката половината от 55-те милиона гласоподаватели са жени на предстоящите избори. Но в сегашния парламент има само 82 жени, които представляват 15% от общия брой. 

Вече 16 години Реджеп Ердоган управлява Турция. Според анализатори той е най-успешният лидер в съвременната история на страната. 

От една бедна страна в източния край на Европа той успява да я превърне в развиващ се пазар. Но бързият растеж на Турция е придружен от засилен авторитаризъм, репресивни мерки за сигурност след неуспешния преврат, водещ до арестуването на десетки хиляди. 

Проучванията показват, че Ердоган остава най-силният кандидат, макар че може да се изправи срещу предизвикателството да отиде на втори тур. 

Вчера той направи голяма обиколка и участва в общо седем митинга. Според анализатори до голяма степен те са в отговор на огромния митинг на основния му опонент Мухарем Индже, който събра над 2 милиона души в Измир.

Коментари ( 0 )