Нови разкрития около "Панама пейпърс": Този път замесен е Меси

През 2016 г. се оказа, че той притежава подставена фирма, чрез която укрива доходите си
Публикувана: От:

Нови разкрития за укриването на данъци от известни личности, включително срещу капитана на аржентинския национален отбор по футбол Лионел Меси. Съобщиха ги германски медии, участвали в международното журналистическо разследване "Панама пейпърс", което извади на светло офшорни сметки за милиарди долари.

Още по темата

 

Разкритията се появяват две години след скандала с т.нар. досиетa от Панама. В скандалните документи отново се появи името на Меси. През 2016 г. се оказа, че той притежава подставена фирма, чрез която укрива доходите си. 

Тогава футболистът категорично отрече обвиненията и заяви, че фирмата не е активна. Новата информация, получена от изтекли вътрешни имейли на адвокатската кантора "Мосак Фонсека" - основен играч в скандала с офшорките, показва, че компанията на футболната звезда извърпва дейност и има клиенти, които ползват услугите ѝ. 

Потърсен за коментар адвокат на Меси отрече клиентът му да е свързан с каквито и да било нелегални финансови машинации..

"Досиетата от Панама" са най-голямото изтичане на документи в историята, по които работят 400 журналисти от 80 държави, обединени от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Документите идват от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", която продава анонимни офшорни компании по света. Два месеца, след като кантората разбира, че архивът за десетилетия назад е копиран и изнесен, в голяма част от случаите ръководството не успявада установи кои са крайните собственици на повече от 28 хиляди активни компании, които са регистрирали на Британските Вирджински острови.

Срещу закритата тази пролет кантора и нейни клиенти има започнати близо 150 разследвания, проверки от одитори и проверки в близо 80 държави. 

Коментари ( 0 )