Австралиецът със златната ръка дари кръв за последен път...

Джеймс Харисън е помогнал за спасяването на 2 милиона бебета в продължение на 60 години!
Публикувана: От:

Още по темата

 

Човекът със "златната ръка", чиято кръв е спасила над 2 милиона бебета, се подложи на последната си кръводарителска акция. В продължение на повече от 60 години почти всяка седмица 81-годишният Джеймс Харисън е дарявал кръв. Поради всеотдайността си той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

81-годишният Джеймс Харисън е нормален човек като всички останали – баща, дядо, колекционер на марки. На пръв поглед нищо необичайно. В родната Австралия обаче го наричат "Човекът със златната ръка". 

Той е дарявал кръв 1173 пъти и е спасил живота на над 2000 бебета. Родителите на всички тези деца са безкрайно благодарни на Джеймс. 

На 14-годишна възраст Джеймс претърпява тежка операция на гръдния кош и се нуждае от преливане на голямо количество кръв. След преживяното решава да се отплати и да дарява собствената си кръв на нуждаещи се. 

Лекари откриват, че в кръвта му има антитяло, което може да се използва за приготвяне на медикамент, който помага, когато имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. 

Джеймс е смятан за герой, но самият той не се определя като такъв. Заради напредналата си възраст лекарите му препоръчват вече да не дарява кръв. Джеймс споделя, че ако не е била медицинската препоръка още би продължил да кръводарява, защото няма по-хубаво усещане от това да спасяваш живот.

Коментари ( 0 )