"Желязната лейди" Мерал Акшенер се изправя срещу Ердоган!

Не ме е страх! Не повече отколкото от една песъчинка, заявява тя
Публикувана: От:

13 журналисти и двама ръководители на турския опозиционен вестник "Джумхюриет" бяха осъдени на между две и осем години затвор. Обвиненията – подкрепяли терористични организации. "Джумхюриет" е едно от малкото издания, които открито критикуват Реджеп Ердоган.

Още по темата

 

На този фон подготовката за предсрочните избори в страната продължава. Срещу настоящия държавен глава ще се изправи и жена – Мерал Акшенер, наричана от мнозина "Желязната лейди" на Турция. Коя е тя и има ли шанс да измести титана на турската политика от президентския престол?

За мнозина бившият вътрешен министър на страната е символ на смелостта и жертвоготовността. Когато военните сили на страната се опитват да премахнат правителството през 1997 година, Мерал Акшенер се опълчва на лидерите им. 

На директната заплаха над живота ѝ, тя отговаря: Аз просто правя това, което е нужно. 

Така тя печели неофициалното си прозвище – "жената-вълк". Акшенер не бяга от битки, независимо колко са трудни, и никога не се предава – в това е категоричен нейният професор по история. 

И подчертава – тези нейни качества ще бъдат незаменими оръжия в нейната борба на политическата сцена. Пред нея се очертава един от най-големите сблъсъци в кариерата ѝ – да се изправи срещу Реджеп Ердоган в битка за президентското кресло на Турция.

Родена през 1956 година, близо до Истанбул, Акшенер е потомка на имигранти от Гърция. Сърцето ѝ я влече към политиката още от малка, а неин идол става Лайла Атакан – първата жена-кмет в Турция. 

След като завършва история, печели място в парламента. И до ден днешен за нея на първо място остава върховенството на закона. Турската избирателна комисия вече одобри участието на новосъздадената от Мерал Акшенер "Партия на доброто" на предсрочните избори на 24 юни. 

Така, "Желязната лейди" на Анкара може да получи шанс не само да детронира Реджеп Ердоган, но и да стане първата жена-президент в историята на Турция. За своя опонент, тя твърди само едно: Не ме е страх от Реджеп Ердоган. Не повече отколкото от една песъчинка!

Коментари ( 0 )