Спасиха 4-месечно бебе с тежка и много рядка малформация

Сърцето на Елена е спирало няколко пъти, но медиците са категорични – ще води нормален живот!

26.04.2018 | 16:13 Редактор: Иван Берберов
Спасиха 4-месечно бебе с тежка и много рядка малформация

Бургаски лекари спасиха живота на 4-месечно бебе. Те извършиха сложна операция, която е изключително рядка в света. Елена страда от вродена малформация, която се среща веднъж на 250 000 новородени.

При заболяването ѝ коремните органи навлизат зад гръдната кост, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край.

Елена е все още е в болницата, но скоро ще бъде изписана. Екипи от четири отделения са се борили за живота ѝ. Уникалната операция е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който от година е в бургаската болница, след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ.

Първи за рядкото усложнение на Елена се усъмняват педиатрите в "Първо детско отделение", където 4-месечното бебе е прието по спешност, тъй като не е могло да диша, няколко пъти е спирала сърдечната дейност, правело е и гърчове.

Смъртността при тези операции е 60% , но лекарите все пак решават да оперират Елена. Екипът на "Втора хирургия", който е оперирал Елена, е категоричен, че от тук нататък детето ще може да води пълноценен живот, предаде Стиляна Георгиева.