80-метрово знаме се развя над Искърското дефиле за 3 март

Трибагреникът тежи 130 кг и е широк 9 метра

03.03.2018 | 19:00 Редактор: Василена Василева
80-метрово знаме се развя над Искърското дефиле за 3 март

За пета поредна година 80-метрово знаме се развя над Искърското дефиле за националния празник на България. Трибагреникът тежи 130 кг и е широк 9 метра. За спускането му от скалата до Гара Бов пристигна екип от алпинисти. 

140 малки знамена бяха предоставени на 140 домакинства от селището срещу 2 лв. Всички събрани средства ще бъдат предоставени на малкия Божидар, който страда от церебрална парализа и днес навършва 12 години. 

Оригиналните 5 знамена на българското опълчение бяха изложени в Националния военноисторически музей (НВИМ). Очаквано най-голям интерес предизвика Самарското знаме, което за последно е показвано през 2016 г. Останалите знамена не са излагани от 8 години.   

В Сливен под съпровода на 140 габа гайди премина шествие "По пътя на безсмъртието". 140 военнослужещи носеха 140-метров трибагреник. 

Родолюбиви българи организираха за първи път Българовско  шествие, което потегли от Бургас.  Няколко дни преди края на Руско-турската война  в храм "Св. Атанасий" в Българово  се разиграва една от най-големите трагедии, известна като "второ Баташко клане". Две денонощия 400  християни, между които  и деца, се укриват  в църквата преди да бъдат избити. 

Софиянци пък се събудиха на 3 март с хоро в парка Заимов за трета поредна година. Инициативата цели всички българи в Родината и по света да се обединят и да се хванат за ръце. 

В зимните курорти националният празник беше отбелязан с масово каране на ски и сноуборд с трибагреници и народни носии. В Боровец ентусиасти се спускаха по пистите с четнически и гвардейски дрехи и оригинални оръжия от периода на Освободителната война. Видеоклип от събитието в Пампорово беше затворен в капсула за бъдещите поколения. Тя ще бъде заровена на връх Шипка.