Хиляди гърци излизат на протест в Солун заради името "Македония"

Алексис Ципрас: Македонска нация никога не е имало!

21.01.2018 | 13:34 Редактор: Василена Василева
Хиляди гърци излизат на протест в Солун заради името

Хиляди гърци се очаква да излязат на протест в Солун срещу името на Македония и течащите в момента преговори по казуса между Скопие и Атина.

Мнозина от вече събралите се в района на Бялата кула, в близост до която се намира и паметникът на Александър Македонски, носят в ръцете си гръцките знамена. А освен жителите на Солун, на протеста се очаква да присъстват хора от цяла Гърция, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Солун Ива Григорова.

Според организаторите на протеста се очаква да се съберат около 200 хил. души. А на едно от събитията, създадени в социалната мрежа Facebook, присъствието си са потвърдили около 7 хил. души.

Социологическите проучвания сочат, че над 70% от гърците са против думата "Македония" да присъства в името на държавата Македония.

В Ню Йорк се водиха преговори и бяха възможени пет различни варианта. Днес в един от най-известните гръцки вестници "Етнос" бе публикувано интервю с премиера на страната Алексис Ципрас, в което той заявява, че македонска нация никога не е имало.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви пък, че въпросът за името на Македония ще бъде решен на референдум.

Към момента целият Солун е блокиран от полиция, а мерките за сигурност са изключително засилени. Очаква се това да бъде най-големият протест от 25 години насам.

Предишният, дори още по-голям такъв, отново бе свързан с името на Македония.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)