Тръмп плаши страните в ООН: Гледам кой как ще гласува

Очаква се голяма част от всички 193 членки на общността да осъдят решението на Вашингтон за Ерусалим

21.12.2017 | 16:17 Редактор: Велислав Филипов
Тръмп плаши страните в ООН: Гледам кой как ще гласува

Общото събрание на ООН се събира по-късно днес, за да гласува резолюция, призоваваща Вашингтон да се откаже от признаването на Eрусалим за столица на Израел. Часове преди извънредното заседание американският президент заплаши страните, които подкрепят резолюцията.

Доналд Тръмп явно приема критиките доста лично. Дори когато идват в един глас от международната общност. След като вчера американският представител в ООН заяви, че ще си записва кои страни гласуват "за" резолюцията, последва и още по-явна заплаха. 

По думите на Доналд Тръмп що се отнася до всички тези нации, които получават стотици милиони и дори милиарди долари, а след това гласуват срещу САЩ в Съвета за сигурност или потенциално в Общото събрание на ООН, то американският президент този път ще наблюдава техния вот. 

"Нека гласуват срещу нас – така ще спестим много пари", допълни още Тръмп.

Изказването предизвика шок в дипломатическите среди. Не се очаква обаче то да повлияе значително на днешното гласуване. Голяма част от всички 193 членки на Общото събрание вероятно ще осъдят решението на Вашингтон за Ерусалим. Въпреки че резолюцията е необвързваща, тя ще е знак за все по-голямата изолация на Съединените щати на международната сцена. А в отговор на американските заплахи възмущението расте.