Доживотен затвор за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич

Той е обвинен за военни престъпления и геноцид

22.11.2017 | 16:20 Редактор: Василена Василева
Доживотен затвор за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич

Международният трибунал в Хага осъди генерал Ратко Младич на доживотен затвор. Военачалникът на сръбските формирования по време на войната в Босна е обвинен за военни престъпления и геноцид.

Присъдата на 74-годишния Ратко Младич беше произнесена в негово отсъствие. Той бе принудително отстранен от залата след изблик на ярост срещу съдиите.

Военачалникът носи отговорност за смъртта на над 8 000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година и за обсадата на Сараево, при която за три години загинаха 10 000 души. 

Според Международния трибунал, Младич е бил ключова фигура във военните престъпления, а целта му била да унищожи мюсюлманското население в региона. 

Генералът обаче продължава да настоява, че е невинен и ще има възможност да обжалва присъдата. Делото срещу него започна още през 2012 година, но поради влошеното здравословно състояние на Младич беше забавено многократно.

След произнасянето на днешното решение в Сребреница празнуваха. Съпругите и майките на много от мъжете, загинали в клането, се събраха във възпоменателния център в града, за да следят процеса на живо. След като Младич получи доживотна присъда залата се изпълни с радостни викове и аплодисменти.