Униформени влизат в час, за да покажат работата под пагон

Започна програма детско полицейско управление

24.10.2016 | 09:40
Униформени влизат в час, за да покажат работата под пагон

Конна полиция, следови кучета и полицейски сирени. Така преминава един учебен час в рамките на програмата "Детско полицейско управление". Служителите на реда се заемат да разискват с подрастващите важни теми от ежедневието, които често са пропускани в класните стаи.

Възпитаниците на 48-мо училище в София не само разбраха каква роля изпълнява конната полиция, но и успяха да пояздят в училищния двор.

"Много е хубаво на коня. Приятно е. Беше ми супер забавно", разказват ученици.

От началото на октомври служителите на реда посещават училищата в цялата страна, за да запознаят децата с ежедневните задачи на полицаите. Програмата

"Детско полицейско управление" е разделена на няколко модула, а темите са различни - от указване на първа долекарска помощ  до безопасност на движението по пътищата. 

"Децата ще се запознават с изземване на следи и веществени доказателства. Ще посещават прокуратура, за да се запознаят с елементарни неща, какво се прави в една съдебна зала", споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR от полицията.

А на децата със сигурност им е интересно, когато излязат извън рамките на учебната програма и видят на живо как полицаите се грижат за сигурността ни.

"Това да си полицаи изисква много. Много тренировки и усилия. Работата им не е трудна, но може да ги застрелят някъде", коментират ученици.

След като се качиха на кон, учениците се запознаха и с ролята на следовите кучета в родната полиция. Децата бяха впечатлени колко изпълнителни могат да бъдат четориногите.

От полицията признават, че към програмата има голям интерес, но ресурсът им е ограничен. Подобни извънкласни дейности обаче били от изключителна важност за развитието на децата.

"Най-голяма цел е ранна превенция на децата. Да знаят как да опазят своя живот и този на приятелите си. Да могат да се справят в трудни ситуации и да избират най-правилното решение", споделят властите.

Училищата се включват към програмата доброволно, като учебните заведения се избират на произволен принцип. В програмата могат да вземат участие ученици от начален и прогимназиален етап.

"Целта не е да ориентираме децата към професията, макар че повечето се впечатляват от нея. По-скоро целта ни е децата да се запознаят с дейността на полицията", допълват още от властите.

Детските полицейски управления у нас са 200 на брой. А в рамките на следващите две години по програмата ще бъдат обучени близо 5 хил. деца.