Властта и опозицията за Бюджет 2019

Възможен ли е консенсус в българското общество

08.12.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Властта и опозицията за Бюджет 2019

Все повече български граждани осъзнават наличието на различни дефекти в наложената у нас през последния четвърт век демократична система. Не работят вътрешните механизми и разделението на властите. Част от институциите нарушават демократичните принципи. Непрекъснато се нарушава отредения от Конституцията приоритет на Народното събрание. Защо у нас правовата държава не е гарант за стабилно функциониране на демокрацията? Кой има интерес в България да властва фасадната демокрация? Доколко е в сила "параграф 22": властта и само властта - заради облагите от властта?

Кой и кога може да предложи разумна финансова, икономическа и социална политика у нас? Доколко възможно е в сегашните партийно-политически условия да се създадат новите - образовани, знаещи, можещи, консенсусни български политици, които с успех ще отстояват държавните ни интереси в Европа и света?

"Безпрецедентен бюджет! Приоритетите са социалната политика, образованието, отбраната и доходите. Oбществото ни през следващата година ще бъде по-успешно и по-богато." Това са само част от констатациите на управляващите за Бюджет 2019. Според опозицията той е "най-мълчаливият", защото ГЕРБ и "Обединените патриоти" искаха без обсъждане и по-бързо да се приеме най-важният закон на държавата. БСП твърди, "че неравенството в обществото нараства, а бюджетът не дава заявка за решаването на който и да е проблем. Този бюджет не гарантира икономическо развитие на България и е своеобразно безпилотно летене".

Коментари, анализи и прогнози по тези и още теми на политолога Теодор Славев, икономиста Даниел Парушев и политиците - от ГЕРБ Александър Иванов и от "БСП за България" Петър Витанов в предаването  "Q&A" по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>