Обществените "мини" и властта

Защо липсват институции за справяне с кризите

03.11.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Обществените

През последните 10 години иманентна слабост на властта у нас е намесата на Бойко Борисов при различни трудности, напрежение и кризи. Това е израз на недемократично, неефективно, вредно управление от тоталитарен тип, коментират политолози. Според тях действията на премиера са предизвикани от липсата на институции, които да се занимават с кризите и да взимат решения. Социолози пък отбелязват, как у нас се разчита на едноличната воля на силния; че правителството е в тежка отбрана и ГЕРБ не успява да организира настъпление; а прогнозата е за все по-често избухване на "мини" и сриване на едни или други подсистеми в обществото.

В публичното пространство се коментира застрашителното изчерпване на държавните и обществени ресурси, както и малките шансове за  обръщане на негативните тенденции. Въпреки че е концентрирал в себе си цялата власт, премиерът не може да удържи кормилото на управлението и затъва под тежестта на цялата отговорност.

Тези и още теми коментират в предаването "Q & A"   по Bulgaria ON AIR политологът Чавдар Найденов, икономистът Стоян Шаламанов и политиците Маноил Манев от  ГЕРБ и Ирена Анастасова от "БСП за България".  

Втора част гледайте тук >>