Липсва съгласие по основни насоки за развитието на страната

Правилният термин е "съгласие", а не "разединение" от репликата на президента, смятат политолози

29.10.2018 | 17:02 Редактор: Зара Паталева
Липсва съгласие по основни насоки за развитието на страната

Политическият елит няма визионерско мислене. Липсват визии как ще изглежда пазарът на труда, образованието и здравеопазването след 5-6 години. Това коментира политологът Стефан Георгиев в тазседмичното издание на "Q&A" с водещ Клара Маринова по Bulgaria ON AIR.

Образованието като инвестиция в човешкия капитал се подкрепя от всички политически сили. Консенсус то да е приоритет има, но няма визия как да се превърне във водеща политика на управляващи и опозиция. Това пък коментира на свой ред икономистът Георги Ангелов.

"След 10 години няма да има учители. Половината от сегашните ще са пенсионирани", предупреди Ангелов. Затова само реформи не са достатъчни, трябват и средства за заплати, за да се привлекат учители, посочи още Ангелов.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е единственият изход. Дори и да е прав изказването му е цинично и недопустимо. Не бива властта в България да е заложник на фигура като вицепремиер. Това заяви депутатът от ПГ на БСП за България д-р Иван Ибришимов в предаването Q&A с водещ Клара Маринова.

Повечето средства в здравеопазването догодина няма да подобрят качеството му. Неефективната лекарствена политика, липсата на болници в цели общини, натрупването на дългове от здравните заведения са проблеми трупани с години въпреки непрекъснатото увеличение на бюджета на здравната каса, посочи депутатът.

Трябва промяна на модела при обществените поръчки, коментира Ибришимов. По думите му е невъзможно цели общини да се управляват чрез обществени поръчки, каза още той.


Втора част гледайте тук >> 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Taisho Mori
преди 5 години
Водещата за какво ги кани тия гости като тя говори повече от тях? Задава им въпрос и сама си отговаря, и почва да ги прекъсва не ги оставя 1 изречение да си изкажат. Другия път да се самоинтервюра ще е най-добре, не да губи времето на гостите. И условията в БГ въобще не са толкова зле колкото тя си мисли. Много зависи от това какво работиш, в коя сфера говорим. Ако говорим за ИТ, тука е 100 пъти по-добре от Англия или Германия взети заедно, и много Българи, даже и чужденци от тия страни идват да работят тука. Може би ще е добре да проучи малко по-добре темата по която говори вместо да си налага *** мнение. Сигнализирай за неуместен коментар