Надежди и съмнения за новия парламентарен сезон

И "заваляха" министерски оставки...

08.09.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
 Надежди и съмнения за новия парламентарен сезон

Запомнихме последната сесия на парламента със спорното, като резултати, българско европредседателство, безкрайните вътрешни неразбории и несекващите скандали в управляващата коалиция, както и с опитите на опозицията да се представи за алтернатива на статуквото. 

Каква основа дава всичко това за политическия живот през есента? Запазват ли се причините за по-нататъшно влошаване на отношенията в малката коалиция (“Обединени патриоти”) и в голямата управляваща коалиция - ГЕРБ и “Обединени патриоти”? Доколко БСП ще успее с продължаващите опити за противодействие на властимащите и за налагане на полезни алтернативни идеи и предложения за управление на държавата, обществото и икономиката?

Лятната ваканция на политиците не даде почивка на скандалите във и с властта у нас. Съмнителна евтаназия на дребни преживни животни в Странджа; срив на Търговския регистър; фалит на застрахователното дружество "Олимпик"; арест на двама представители на БСП и ДПС в международна акция срещу издирвано от Интерпол лице; прокурорски проверки на известни родни олигарси. Това е само върхът на айсберга - на стабилната симбиоза между политиката и "сенчестите" бизнес-структури в България. Според добре осведомени наши и чужди експерти повече от четвърт век властта, политиката, икономиката и финансите у нас изцяло са подчинени на различни мафиотско-олигархични зависимости.

Докога партиите и политиците ще подминават с лекота острите нерешени проблеми на своята зависимост от “сенчестите” бизнес-структури? Кой, кога и как ще прекъсне вредните връзки между политиката и престъпността? Възможно ли е скоро политическият, икономическият и финансовият живот у нас да се “изчистят и изсветлят”?

В студиото на "Q & A" темите коментират политологът доц. д-р Борис Попиванов и икономистът доц. д-р Георги Чанков по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>