Общественото недоволство е заради липсата на реформи

Данъците у нас не са най-ниските както твърдят, коментира политолог

28.04.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Общественото недоволство е заради липсата на реформи

В последните 4 години средната заплата е нараснала с 23%, безработицата е на рекордно ниски нива, но живеем зле защото липсват реформи. Обществото недоволство е заради липсата на промени в социални сфери като здравеопазване, образование, сигурност. Това коментира политологът Димитър Ганев в седмичното издание на предаването Q&A с водещ Клара Маринова  по Bulgaria ON AIR. Той припомни, че реформата по себе си е повишена единица на публичен разход. Увеличението на парите за здраве обаче не дават ефект, защото системата е нереформирана. Оттам идват и течовете, посочи като пример Ганев.

От 2008 България е в постоянен негативен тренд. Плоският данък изигра своята роля. Като цяло данъците не са толкова ниски колкото се опитват да ги изкарат управляващите, коментира още Ганев. Той прогнозира, че осигуровките ще продължат да се увеличават заради демографската криза. Икономистът Светлин Танчев посочи защо у нас няма чужди инвестиции. Той даде за пример Ирландия, която инвестира в образование, а не в инфраструктура. Затова и там инвестират световните технологични гиганти, а в България никой не идва, посочи Танчев. Според него страната ни е могла да мине към по-ефективна данъчна реформа, но това е трябвало да стане постепенно през годините.

За конфронтацията между президента Румен Радев и ГЕРБ вина имат и двете страни, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Димитър Главчев пред водещата на Q&A Клара Маринова  по Bulgaria ON AIR. Радев сам провокира коментарите срещу него с подмятанията си към депутатите, твърди Главчев. Той припомни една от функциите на държавния глава по Конституция. А именно да работи за единството на нацията. Но Радев не го прави изобщо или не полага достатъчно усилия в тази насока, смята Главчев като допълни, че президентът даже излиза на моменти от функциите, които има.

Управляващите не се съобразяват с европейските доклади и не се придържат към европейския курс на управление, коментира на свой ред депутатът от БСП за България Надя Клисурска. Тя напомни докладът на ЕК за България за макроикономическите дисбаланси. Документът казва ясно, че България е най-бедна, най-застрашена от социално изключване на населението, с труден и ограничен достъп до здравеопазване. Почти няма напредък или ако има е много ограничен, твърди Клисурска.

Втора част гледайте тук >>