Отговорността при истинската демокрация

Ролята на партийно неопределените у нас

21.04.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Отговорността при истинската демокрация

Поемането и носенето на отговорност за взетите решения във всички властови структури и на всички равнища е вътрешно присъща характеристика на реалната развита демокрация. Изграждането на индивидуален и екипен стил на работа със съзнание за дълг, за поет ангажимент, за изпълнение на задължение е много трудно и нерядко противоречи на конюнктурния и печеливш политически интерес. Управляващите у нас сега, както и тези, които бяха във властта през последните тридесетина години, независимо от своята партийна принадлежност са много далече от този принцип. Те не знаят как, не могат, а и от тях не се изисква да поемат и носят отговорност за своите решения и действия. Мълчаливото позволение и нагласата да се бяга от отговорност е един от големите проблеми в управлението на нашата държава в най-новата й история. Кой, защо и как създаде тази среда на властовата безотговорност у нас? Отговорите търсим заедно с политологът Анастас Стефанов и икономистът Георги Вулжев в първата част на Q&A с водещ Клара Маринова!

Наскоро финансовият министър Горанов се изгаври  с нас с една “дебелашка” шега, че,“Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма”. В случая - властта сама влезе в собствения си капан. Защото логичният въпрос към българския “министър на финансите” е, а има ли виенски данъци с български доходи?
“Как така преди държавата беше целесъобразно да придобие, при това най-малко контролен дял от дружеството ЧЕЗ-България, а сега не е? Какво се промени? Очевидно правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на електрическа енергия в България. Кой взе решение държавата да не участва? За всичко това говорим във втората част на Q&A по Bulgaria ON AIR!

Втора част гледайте тук >>