Розова или мрачна е картината в България

Политолог и икономист спорят колко добре и колко зле живеем

10.02.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
 Розова или мрачна е картината в България

България има 2 лица – „мрачното“ и „розовото“. Това стана ясно от думите на политолога Димитър Ганев и икономиста Георги Ангелов в първата част на тазседмичното издание на "Q&A" с водещ Клара Маринова  по Bulgaria ON AIR. Според Ганев българите не живеят толкова зле колкото се представя. Той посочи за пример, че за 10 години средните доходи у нас са около 50% от средноевропейските. Допреди еврочленството са били около 28 на 100.

„Има битка на интерпретации – на управляващи и на опозиция, смесени с информация от чужди издания. С интерпретацията на народа се спекулира. Наясно сме за високата корупция. Няма легитимен политически субект за алтернатива. Не сме толкова зле. Всички искаме да има реформи, но картината не е изцяло черна“.

На обратното мнение е икономистът Георги Ангелов. Според него всички проблеми тръгват от липсата на реформи. Докато според Ганев ще настигнем по-богатите европейски държави ако работим повече, то според Ангелов ще ги стигнем ако си решим проблемите като корупция, образование, съдебна реформа. Той посочи, че заради острата криза на квалифицирани кадри бизнесът у нас вече трябва да разбере, че с ниски заплати няма как да привлече дори и неквалифицирани кадри.

За и против ратификацията на Истанбулската конвенция спориха депутатът от ГЕРБ Галя Захариева и колегата й от БСП Димитър Данчев. Социалистите са намерили в обяснителните текстове, оповестени от ЕК миналата седмица, разпоредби, чрез които страните са длъжни да приемат бежанци с различна полова ориентация. „Ние се чудим какво правят такива текстове там“, обясни Данчев. Според него референдумът да се узакони ли конвенцията е най-удачният вариант да се зачете волята на народа. Според ГЕРБ обаче е несериозно подобна полемика да се решава чрез референдум. Захариева обясни, че текстовете в документа са много. Само с един въпрос до гражданите не може да се вземе решение по такава важна тематика, заяви тя. И попита на свой ред ще останат ли незащитени от насилие жените и децата ако резултатът от референдума е да не се приема Истанбулската конвенция.

Данчев пък отхвърли твърденията, че в редиците на БСП вече се иска оставката на Сергей Станишев, който зае противоположната на партията си позиция и призова социалистите да приемат въпросния документ.


Повече вижте във видеото>>