Партиите са безсилни пред олигархията

Дори и да се съпротивляват няма да постигнат успех

03.02.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
 Партиите са безсилни пред олигархията

Партиите в България не носят промяна, защото са безсилни пред олигархията. Това коментира политологът  Борис Попиванов в тазседмичното издание на "Q&A" с Клара Маринова по Bulgaria ON AIR. „Партиите не могат да се съпротивляват дори при най-доброто желание. Те се сблъскват с огромна корпоративна, медийна атака и не желаят да си жертват комфорта след като успехът им не е сигурен“, каза Попиванов.

Корупцията у нас дойде под външен натиск в началото на 90-те и ЕС няма да ни помогне да се преборим с нея, коментира на свой ред икономистът доц. Георги Чанков.„Държавата е толкова съсипана, че не може да оцелее без ЕС. Брюксел няма да ни помогне да се преборим с корупцията. Той създаде този модел и дори да не е доволен ще го търпи“, каза Чанков.

Ролята на държавата е да има минимални регулации в правилната насока на свободния капитал, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов във втората част на тазседмичното издание на Q&A с Клара Маринова. По думите му корупцията е основен проблем на държавата. Факт е, че правителството е на прав път след като според европейско изследване страната ни е на 12-то място по корупция в ЕС. „В стария модел бяхме еднакво бедни. Най-важно е да се създаде средна класа“, каза Иванов.

Според него корупцията не може да бъде изкоренена напълно. Отсъствието й от обществото е утопия, каза още депутатът. Колегата му от БСП Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на социалистите, го контрира, че няколкото места по-напред в класацията за корупция в ЕС не е променила усещането в обществото. То просто е загубило съпротивителни сили, каза Зафиров и допълни: „Моделът ГЕРБ е порочен партийно-олигархичен. За да успееш в каквато и да е сфера трябва да имаш съответните политически протекции“.

Повече от разговора на Клара Маринова с двамата политици вижте във видеото>>