Няма да влезем в еврозоната скоро

ЕЦБ има крайната дума, обещанието на Юнкер няма стойност, твърдят анализатори

27.01.2018 | 18:18 Редактор: Зара Паталева
Няма да влезем в еврозоната скоро

Значимостта на европредседателството “Q&A”  с Клара Маринова по Bulgaria ON AIR от наша страна е силно преувеличена от управляващите. Това коментира политологът Анастас Стефанов. Той подчерта, че от малка и без голямо значение страна, няма как подобен формат да я превърне в политически хегемон. Целта през следващите 6 месеца е да се придвижат зададените приоритети напред, допълни Стефанов. Те няма да бъдат решени в настоящия период, защото изискват много повече време, смята
политологът.

Обещанието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че България ще бъде приета в еврозоната е от политическа куртоазия, коментира икономистът Даниел Парушев. Кой да бъде приет решава Европейската централна банка, а страната ни не е готова, смята експертът. По думите му доходите на българите могат да се повишат освен с по-висока производителност на труда и с намаляване на разходите за държавната администрация. Няма желание за реформи в тази сфера, тъй като това ще доведе до напрежение, а премиерът Борисов избягва реформите, за да може да печели на избори, смята Парушев.

Държавата не може да си позволи връщане на задължителната военна служба, както предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това коментира икономистът Даниел Парушев. Ако тя се върне военното министерство трябва да изразходи целия си годишен бюджет за възстановяване на казармените помещения, които бяха разрушени след ликвидирането на наборната служба, посочи той. Тя би била полезна, най-малкото, защото ще научи ромите на трудови навици, каза още Парушев.

Иначе има предпоставки за връщане на военната служба след като държавата не може да си позволи професионална платена армия. Бежанските кризи, тероризмът и ислямизацията са причина за военни познания сред младежите, коментира на свой ред политологът Анастас Стефанов. Той обаче вижда добиването на такива знания в училище, а не в казарма. В момента армията е в състояние, с което отблъсква дори професионалните войници, посочи той. За пример даде не дотам високото заплащане, остарялата военна техника и казармени помещения. Ако това не се промени към по-добро няма да има и желаещи да служат доброволно, смята той.

Втора част гледайте тук >>