Европредседателство и евронаблюдение

Тежи ли ни демокрацията

13.01.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Европредседателство и евронаблюдение

Участници сме в странно съчетание на две доста противоречиви състояния: България - европредседател и обект на продължаващо евронаблюдение. Според известния германски политолог Йохана Даймел, заместник-председател на германското Дружество за Югоизточна Европа, сега Европейският съюз изживява фаза, в която спешно се нуждае от обновление.Как ще се отрази липсата на пълно доверие от Евросъюза към България на нашето европредседателство?
Доколко сме подготвени за демокрацията? Тя реална ли е у нас? Наистина ли я осъзнаваме като тегоба? Какво ни пречи да възприемем демокрацията като неотменимо и осъзнато благо на цивилизования човек? За всичко това говорим във първата част на Q&A заедно с политологът Йордан Василев и икономистът Стоян Панчев.

Ръководството на БСП поиска подробно обсъждане за управлението на държавния дълг и неговото обвързване със състоянието на българската икономика. Вие твърдите, че дългът продължава да бъде в разумни граници, но е два пъти по-висок от преди две години и има влошаване на някои детайлни показатели на дълга.
Защо се правят някакви бюджетни икономии със средства, предвидени за неотложни плащания или инвестиции, а след това се отчитат като увеличение на фискалния резерв и в крайна сметка не се изпълнява Законът за държавния бюджет по отношение на капиталовите разходи? Отговорите от народният представител от ПГ " БСП за лява България" Георги Свиленски във втората част на предаването!

Втора част гледайте тук >>