Иновациите - крах или възход за България

Цифровизацията в селските райони

11.11.2017 | 17:45 Редактор: Зара Паталева
Иновациите - крах или възход за България

Грамотен ли е сегашният политически елит на България и разбира ли той иновативните изменения, които се налагат във финансите, икономиката и обществото? Кога, кой и какво трябва да направи, за да има достойно място за българските граждани и за държавата ни в новите условия? Тези и други въпроси се обсъждат в първата част на предаването "Q&A".

Според икономиста доц. Георги Чанков в условията на либерална демокрация нашият политически елит дори да има способностите, няма "лукса" да разсъждава дългосрочно. 

„За да се впишем в новата среда, трябват вложения в образованието, които да дадат резултати след 20 години. Не мога да си представя български политик, който да вижда България, както и своето място за този период от време“, сподели още доцентът.

Според  политолога Чавдар Найденов обективният наблюдател не може да признае , че още не са изконсумирани последиците от дигиталната революция. 

„Това е огромен потенциал. Mного неща ще продължават да се променят по-бързо, отколкото ние можем да се адаптираме към тях“, уточни още той.

Още от разговора им с Клара Маринова гледайте в първата част на предаването. 

„В алтернативния си бюджет БСП предвижда повече средства за регионите“. Това каза във втората част на предаването депутатът от БСП Кристина Сидорова. 

„Големите градове имат добър интернет, а малките населени не. Изграждането на инфраструктурата е шанс на тези места да бъде даден живот. След това там да бъдат изнесени софтуерни компании“.

Според  опонента ѝ от ГЕРБ Александър Иванов България е на едно от челните места по скоростен интернет. 

„Селските райони не трябва да изостават, а проблемът е , че хората напускат тези места и предпочитат да се заселят в големите градове. Необходимо е този ефект да се обърне“, коментира още Иванов.

Втора част гледайте тук >>