Публичният ресурс – основен за по-добър живот у нас

Поне век е необходим, за да заживеят българите нормално

28.10.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Публичният ресурс – основен за по-добър живот у нас

Грешка в икономическото развитие на страната ни е, че се води политика на развитие на силен център (София) и слаба периферия (провинция). Без достъп до публичен ресурс в по-изостаналите райони е немислимо да се живее по-добре. Около това се обединиха икономистът Ангел Марчев и политологът Димитър Ганев в тази седмичното издание на *Q&A* с водещ Клара Маринова.Корупцията ще се спре с ефективна правосъдна система и намаляване на администрацията, смятат експертите.

Икономическите промени у нас се усещат много бавно. При ръст от 2% годишно няма реален ефект върху гражданите, твърди Ангел Марчев. 
„Ако ще и ръстът да е 20% на година пак няма да се усети в живота. Има разлика между обективното развитие на икономиката и субективното усещане за бедност. Пазарните решения не дават бързи резултати. Десетилетия трябват. Няма пазарно равновесие у нас“, подчерта икономистът.

Кохезионната политика на ГЕРБ дава резултат и в по-малките населени места хората живеят една идея по-добре, твърди депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева пред водещата Клара Маринова. Политиката на икономическа концентрация около столицата и изоставане на провинциалните населени места не е само явление у нас, а в цял свят, коментира депутатът. Именно затова ГЕРБ ще настоява по време на европредседателството еврофондовете за кохезия да останат приоритетни и в новия програмен период, изтъкна Василева.

Основните теми върху които БСП работи са приемане на антикорупционен закон и социален бюджет за 2018 г. коментира на свой ред Вяра Емилова от Изпълнителното бюро на БСП. Тя посочи, че този път социалистите не са изчакали управляващите да представят бюджета за следващата година, а са ги изпреварили.

„Проектобюджетът беше обсъждан в БСП месеци наред. Това, че хората се интересуват от конгреса на БСП, а не от този на ГЕРБ, означава, че обществото очаква нещо от нас. Корнелия Нинова задава дневния ред и на партията, и в обществото, затова и има вътрешни опозиции в БСП“, коментира Емилова.

Повече от разговора на Клара Маринова с Ивелина Василева и Вяра Емилова
вижте във видеото: