Няма реално увеличение на доходите ни

Данъкът върху по-високия доход стапя минималното увеличение на заплатите, разясни икономист

07.10.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Няма реално увеличение на доходите ни

Добрите икономически данни, с които се хвали Министерството на финансите, не говорят нищо на българина. Доходите са замразени. Периодичните ниски увеличения на пенсии и минимална заплата се стапят от увеличената данъчна тежест върху размера на нарасналия доход. Така икономистът Илия Лингорски обясни ръстът на минималната заплата с по 20-30 лв. годишно. Затова и реално доходите са замразени, отчете политологът и социолог Катя Михайлова. „Политиците дори бягат от темата икономика, не се говори за работни места“, смятат двамата събеседници.

Кои са факторите за бърз икономически растеж на икономиката ни? Какво е бъдещето на ЕС след изборите в Германия и референдума в Каталуния? Как да разчитаме прогнозите за ръст на финансовото министерство? Вижте в разговора на водещата Клара Маринова с двамата експерти в първата част на предаването тази седмица.

Догодина ще има увеличение и индексиране на всички пенсии, а не само на минималните. Това потвърди зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова пред водещата Клара Маринова, във втората част на предаването "Q&A" по Bulgaria ON AIR. Въпрос на разчети е с колко ще е ръстът, уточни Йорданова. Забавянето на електронното управление е заради съпротивата на административните служители, които ще останат без работа, коментира още Йорданова.

Опонентът й от БСП за България Румен Гечев пък обвини управляващите в липса на визия за управлението им и налагане на свои кадри и частни интереси. Като пример той посочи сагата с военните заводи Дунарит и Емко.

Втора част гледайте тук >>